Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Bulgarije

Bulgarije is een land waar niet iedereen iets van weet. De informatie over dat bijzondere land komt zo nu en dan eens in de media en meestal is de toon negatief. Wat weten we eigenlijk van Bulgarije? Bulgaarse yogurt weten velen wel meteen te roepen. Bulgaarse wijn hoor je wel eens van de fijnproever. Illegalen en straatrovers of jengelende muziekanten voor de supermarkt is een herkenbare opsomming van Bulgarije ons vandaag de dag biedt. Nu is er (gelukkig) meer! De jongeren hebben inmiddels de ’term’ Sunny Beach of Zonnestrand volop naar elkaar getwitterd, de oudjes horen zo nu en dan van de mooie natuur.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Toerisme in Bulgarije

Bulgarije, en met name de Zwarte Zee kust ontvangen al jarenlang toeristen die komen genieten van de natuur, het strand en de zee. Al in de jaren 70 waren er speciale resorts voor de toeristen gebouwd. De bekende badplaatsen zijn Golden Beach, Albena, Djuni en Zonnestrand. De laatste paar jaren is het toerisme explosief gestegen in Bulgarije. De badplaatsen zijn ernorm gegroeid en overal zijn en worden nieuwe hotels neergezet. Ook grote touroperators hebben hun eigen hotels inmiddels in Bulgarije. Tegenwoordig zie je dat ook kleinere kustplaatsen meevaren op het succes van Bulgarije. Badplaatsen als Sozopol, Obzor, Pomorie, Vlas, Nesebar zijn inmiddels ook uitstekende plaatsen om te genieten van de Bulgaarse zon. Tijdens de zomermaanden gaan er van Amsterdam rechtstreekse charters vaar Varna en Bourgas. Ook kunt u per lijndienst, met een overstap, aanvliegen op de twee luchthavens aan de kust. In Nederland zijn er inmiddels meerdere reisbureau’s die zich hebben gespecialiseerd op Bulgarije. Op bulgarije.startpagina.nl zijn de bekendste terug te vinden.

Vakantie in de winter

Ook in de winter biedt Bulgarije de skiliefhebber ontzettend veel. Vooral Borovetz en Pamporov zijn de bekendste skiresort. Met uitgebreidde pistes, een sneeuwzekerheid, en moderne hotel doet het Bulgaarse skiaanbod niet onder dan die van Frankrijk of Italie. De laatste jaren is het skiresort Bansko ook erg in trek. Er is een moderne lift en er zijn diverse hotels van diverse klassen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe piste bij het dorp Dobriniste. Skiën in Bulgarije is zeer de moeite waard !

Ideale bestemming voor de wandelaars
Bulgarije is vooral bergachtig. Vele wandelsportliefhebbers hebben het inmiddels ontdekt. Er zijn inmiddels vele “ecopads” uitgezet die de wandelaar de mooiste natuur vvan Bulgarije laat zien. U kunt diverse tochten maken, al dan niet, onder professionele begeleiding. Ook zijn er nog gebieden die niet erg bekend zijn, zoals bijvoorbeeld het Strandja in het zuidoosten van Bulgarije. Er is dus voor de wandelliefhebber nog veel te ontdekken!.

Let op de Bulgaarse gebruiken!

In Bulgarije knikt men “ja” als men “nee” bedoeld en anders om. Veelal houden de Bulgaren rekening ermee wanneer zij met u in gesprek zijn. Bulgarije gebruikt geen Latijnse letters maar het Cyrillische geschrift. De letter lijken vaak wel op de Latijnse maar vele hebben toch een andere betekenins. Zo lijkt “de Bulgaarse P” erg veel op de “onze P” maar in Bulgarije is het de “R”. Het is handig om vooraf even de letters een keer door te nemen.

Het Weer

Het weer in Bulgarije is over het algemeen Mediterraan te noemen. De zomers zijn goed met in juli en augustus veel droge dagen met zonneschijn. Tijdens de winter blijft het aan de kust vrij zacht maar bieden de bergstreken uitstekende mogelijkheden om te skiën met een sneeuwzekerheid tot aan april.

Algemene informatie over Bulgarije

De Republiek Bulgarije ligt in het zuid-oosten van Europa, beneden de rivier de Donau. Haar totale oppervlakte behelst 110910 vierkante kilometer. Het land ligt tussen de landen Roemenië, Servie, Macedonie, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van Bulgarije ligt de Zwarte Zee.

Bulgarije is een parlementaire Republiek. Elke 5 jaar wordt er een nieuwe president gekozen. Het land wordt geregeerd door een kabinet met aan het hoofd de premie De Bulgaarse nationale vlag bestaat uit drie kleuren en heeft de vorm als de Nederlandse vlag. De kleuren zijn wit, groen en rood. Het symbool van Bulgarije bestaat uit een embleem van drie leeuwen. Boven de leeuwen staat een grote kroon. Onder de compositie staat “United we stand”. Het Bulgaarse volkslied heet “Gelieft Thuisland”

De hoofdstad van Bulgarije is Sofia, gelegen aan de westkant van het land. Andere grote steden zijn Plovdiv, gelegen aan in het midden van het land, en de oostelijke kuststeden Varna en Bourgas. Het betaalmiddel van Bulgarije is de Lev. De Lev is ongeveer 50 eurocent waard. Er zijn verschillen biljetten en de munten het Stotinki. U kunt niet met euro’s betalen in Bulgarije. In Bulgarije wonen ongeveer 7518000 mensen. De meesten van hen, zo’n 85% zijn Christelijk Orthodox. Daarnaast leven er ook moslims, katholieken en andere geloofsaanhangers. Een groot aantal van de Bulgaren (zo’n 70%) wonen in de stad.

Een stukje geschiedenis

In het verleden hebben er in Bulgarije, opgericht in 681 na Chr. vele volkeren geleeft waaronder de Trachiers, de Grieken, de Romeinen en de Turken. Destijds was Bulgarije veel groter dan nu en strekte het rijk uit van de Zwarte Zee tot aan de Adriatische en Aegean Zee. In de 14e eeuw werd Bulgarije deel van het Ottomaanserijk. Pas 5 eeuwen later, in 1878, werd Bulgarije bevrijdt van haar Turkse juk. In de 20ste eeuw waren er 3 oorlogen. Na 1944 namen de communisten het land onder controle en werd er geregeerd naar Sovjet-model. Op 10 november 1989 werpte Bulgarije het communistische regiem omver en begon aan haar demcrocratische weg en ontstond er een markeconomie. Vandaag de dag, 16 jaar na de verlossing is Bulgarije o.a. lid van NATO, UNO, The counsil of Europe en de OSCE. Op 1 januari 2007 is Bulgarije toegetreden tot de Europese Unie.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Bulgarije?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €208,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €405,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €832,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €374,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Burgas
Varna
Sofia Grad
Dobrich

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije. Er wonen circa 7,5 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Sofia (SOF) kost circa 3 uur. De Bulgaarse mensen communiceren hier veelal in het Bulgaars. Om te bellen gebruik je het landnummer +359. Ze leven hier in de tijdzone UTC+03 (tijdverschil 1 uur later). Je kunt hier betalen met de Bulgaarse lev (BGN). De netspanning is 230 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief, maar waakzaak. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 3 maart Bevrijdingsdag, 24 mei Dag van het Bulgaars alfabet en cultuur, 22 september Onafhankelijkheidsdag. Populaire dagen om te vertrekken zijn 4 juni 2024, 26 augustus 2024 en 19 juli 2024.

De beste reistijd is mei, juni en september. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 16 graden celsius. De heetste periode is augustus met 29 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 9 graden. Dit land in Europa heeft een zeeklimaat en landklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Cyprus, Slovenië en Kenia.