Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Cuba

Cuba is een populaire vakantiebestemming en een top twintig vliegbestemming onder Nederlanders. Het land heeft 11,5 miljoen inwoners en een oppervlakte van 110.861 km2. De hoofdstad van Cuba is Havana met ruim 2,1 miljoen inwoners. De meeste inwoners van Cuba zijn Rooms Katholiek en Spaans is de voertaal, maar ook Engels wordt veel gesproken in de toeristische gebieden. Vakantiestemmingen zijn Varadero en Havana. Om naar Cuba te reizen heb je een visum nodig, het landnummer om te telefoneren is +53 en je kunt in Cuba tijdens je vakantie met de Cubaanse Peso betalen.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Informatie over het land

Cuba is een vrij groot land in vergelijking met Nederland. Bovendien liggen er geen mooie snelwegen zoals wij dat gewend zijn. De enige snelweg die door Cuba loopt is beter te vergelijken met een brede provinciale weg en loopt van Taguasco via Havana naar Pinar del Rio.

We kunnen Cuba in 3 delen verdelen:

  1. Het (populaire) westen van Cuba, globaal het gebied dat gevormd wordt door de steden Pinar del Rio, Havana, Varadero, Santa Clara, Trinidad en Cienfuegos
  2. Het minder druk bezochte oosten van Cuba, met as voornaamste plaatsen Santiago de Cuba, Baracoa, Holguin, Camagüey en Sancti Spiritus
  3. De badplaatsen, waarvan de drukst bezochte stranden liggen bij Guardalavaca, Varadero en Trinidad

Fly & Drive Cuba

Je leert Cuba het allerbeste kennen door met een huurauto deel te nemen aan het Cubaanse verkeer. Onderweg kom je in Cuba van alles tegen: ruiters, paard en wagen, koetsjes, fietsers, fietstaxi’s, vrachtwagens (die met regelmaat ook als openbaar vervoer dienen), stoomtreinen, taxi’s, overstekend vee etc. Je komt soms ogen tekort om het allemaal te ‘registreren’. Zou je in een bus rondreizen, dan zal er zeker wat van deze gebeurtenissen aan jouw aandacht ontsnappen.

Het wegennet van Cuba is doorgaans redelijk tot best goed. Natuurlijk zijn er ook wegen met kuilen of onverharde wegen. De gemiddelde snelheid ligt dus lager dan over onze (provinciale) wegen. Soms gaat een rit verbazend snel, soms duurt ie langer dan gedacht.
Rijden is dus over het algemeen geen probleem. Lastiger is het om de weg niet kwijt te raken, want er staan weinig verkeersborden langs de weg! Goed kaartlezen dus, en als het even kan ook een goede app downloaden die zonder dataroaming werkt.

Om ongewenste lifters in de auto te krijgen is het handig de auto van binnenuit af te sluiten. Zelden wordt een wegenkaart verstrekt bij de autohuur. We raden u aan een overzicht en details van de geplande route vooraf te printen, zodat u niet voor al te grote verrassingen komt te staan. Apps voor de smartphone zoals CityMaps2Go maken geen gebruik van dataroaming en zijn ideale hulpmiddelen bij het navigeren. De meeste wegen en voertuigen zijn niet verlicht, wij adviseren u daarom om niet in het donker te rijden.

Lang niet alle Cubanen die gebruik maken van het wegennet zijn goed verzekerd. Een huurauto met een goede verzekering is dan ook geen overbodige luxe. Ga dus goed verzekerd op pad.

Rondreizen in Cuba

Georganiseerd rondreizen met een groep heeft zo zijn voordelen. Zeker als je door Cuba reist en bv. de Spaanse taal niet beheerst. Verder kennen veel georganiseerde rondreizen het komend seizoen gegarandeerde vertrekken. Dus ook bij een beperkt aantal deelnemers gaat de reis door! Bovendien veel Nederlands sprekende reisleiding, dus je hoeft de uitleg niet in het Engels of Duits aan te horen, maar in de eigen taal.

Een aantal reizen zijn ook als privé-rondreis te maken. Je rijdt de route dan met een privé-chauffeur. Dat kan al met met 2 personen, maar ook als je dit met een gezin of vrienden wilt doen. Tot 8 (en méér) personen is geen probleem.

Wat zijn Casas Particulares?

In Cuba bestaat de mogelijkheid thuis bij de Cubanen te logeren. De zogenaamde B&B’s oftewel Casas Particulares. Belangrijk is je te realiseren dat veel Cubanen alleen hun eigen taal spreken en de Engelse taal niet machtig zijn. Ook zijn de begrippen comfort en service zeer rekbare begrippen. Verder is er veel verschil in kwaliteit tussen de Casas Particulares. Een Cubaanse reisagent in Nederland biedt juist vanwege de variabele kwaliteit ervan zelfs liever geen Casas Particulares aan, aangezien deze reisagent de kwaliteit van zijn ‘producten’ wil garanderen! Ga je langer dan een week naar Cuba, dan is het niet onverstandig om behalve in Casas Particulares ook af en toe in hotels te logeren.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Cuba?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €761,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €1484,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €3045,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €1370,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Holguin
Sancti Spiritus
Santiago De Cuba
Ciudad De La Habana
Matanzas
Ciego De Avila
La Habana
Isla De La Juventud

Havana is de hoofdstad van Cuba. Er wonen circa 11 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Havana (HAV), Varadero (VRO) en Holguin (HOG) kost circa 11 uur. De Cubaanse mensen communiceren hier veelal in het Spaans. Om te bellen gebruik je het landnummer +253. Ze leven hier in de tijdzone UTC-04 (tijdverschil 6 uur vroeger). Je kunt hier betalen met de Cubaanse peso (CUP). De netspanning is 110/220 Volt. Heb ik een visum nodig? Ja. Het reguliere reisadvies is positief. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 10 december Onafhanhelijkheidsdag, 26 juli Rebellion Day. Populaire dagen om te vertrekken zijn 29 juni 2024, 1 maart 2024 en 28 februari 2024.

De beste reistijd is november t/m april. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 30 graden celsius. De heetste periode is juli met 35 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 28 graden. Dit land in Noord-Amerika heeft een tropisch savanneklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Portugal, Zwitserland en Tsjechië.