Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie China

China is een fascinerend uitgestrekt vakantieland met een rijke geschiedenis en enorm veel bezienswaardigheden. Steeds meer toeristen ontdekken het veelzijdige China. Denk aan de ruim 5000 kilometer lange Chinese muur en de wereldsteden Peking, Shanghai en Hong Kong. De adembenemende landschappen, de prachtige pagodes en vele historische bezienswaardigheden wisselen de levendige steden en het rustieke platteland van China af.
Na Rusland en Canada is China het derde grootste land ter wereld, maar dan wel met de meeste inwoners. Een land met een bijzonder verhaal en unieke spreek- en schrijftaal. Een fantastisch land voor een rondreis. Ontdek de gastvrijheid van de kleurrijke Chinese bevolking, geniet van de indrukwekkende omgeving en doe u tegoed aan de heerlijke keuken! China wordt de reis van uw leven!

Hoofdstad en taal
De hoofdstad van China is Peking, ook wel Beijing genoemd. Men spreekt hier Mandarijn (Putonghua of Guoyu), wat ook wel als simpelweg Chinees wordt aangeduid. Circa 70% van de bevolking verstaat deze taal en elke provincie kent een eigen dialect.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Meer informatie over het land China

Landschap
China is een zeer groot land en bestaat voor een derde uit bergen. In Tibet ligt de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest van 8850 meter, die is gelegen in het Himalaya gebergte. De laagvlakten in het noorden herbergen de woestijnen de Gobi (Gebi Shamo) en de Takla-Makan. De kuststreek van China is een kleine 6000 kilometer lang. Aan deze kuststrook woont ongeveer 65% van de bevolking, hier vindt de meeste industrie en landbouw plaats. Voor de kust van China liggen meer dan 3000 eilanden, met als grootste eiland Hainan, gelegen in de Zuid-Chinese zee. Ook de eilanden Taiwan (Formosa), de Zhoushaneilanden, en de Miaodao eilanden bevinden zich hier.

In totaal telt China ongeveer 2800 meren, waarvan de helft gevuld is met zout water, grote meren zijn het Poyangmeer en het Dongtinmeer in het oosten. Het Taihu meer behoort tot de grootste zoetwatermeren van China. In het meer liggen tal van eilanden. Het Grote Kanaal, de langste door mensenhanden aangelegde waterweg ter wereld, is al tijdens de Sui-dynastie (589-618) aangelegd en verbindt over een lengte van 1700 kilometer Hangzhou met Beijing. Sommige delen van het netwerk van kanalen dateren van bijna 2500 jaar geleden.

Inwoners
China is een volksrepubliek met bijna 1,5 miljard inwoners en is hiermee het grootste land qua inwonersaantal. De bevolking bestaat voor ruim 90% uit autochtone Chinezen. Het beoefenen van een geloof wordt niet aangemoedigd, toch zijn er door de staat vijf religies erkend; het boeddhisme, het taoïsme, de islam, het protestantisme en het katholicisme. Het traditionele geloof van het diep religieuze China zijn het taoïsme en het boeddhisme, waarbij laatstgenoemde is overgewaaid uit buurland India.

Cultuur
De cultuur van China omvat een breed scala van overtuigingen en tradities. Typisch Chinees is een nederige houding ten opzichte van de medemens. Een andere gedachte is ontleend aan het Taoïsme: leven volgens de eigen innerlijke natuur, de harmonie der krachten. Dit werd later de leidraad voor de Chinese geneeskunst. Het Boeddhisme is niet van Chinese oorsprong, maar is wel degelijk van grote invloed. De gedachte uit het boeddhisme is het bereiken van verlichting door een zuiver leven te leiden.

In de Chinese cultuur is het mannelijke nageslacht belangrijker dan het vrouwelijke. Mannen behouden de familienaam en kunnen erfenissen krijgen. In het land waar men slechts 1 nakomeling mag voortbrengen worden dan ook veel meisjes voor adoptie opgegeven. De opvoeding is over het algemeen streng en zeer traditioneel. Veel kinderen worden opgevoed door de grootouders, zodat de ouders kunnen werken. Er wordt door Chinezen van elkaar verwacht dat je respect hebt voor ouderen, leraren en je familie en dit wordt in de opvoeding als zeer belangrijk gezien. Schelden is hier dan ook taboe. Gaat een kind toch over de schreef, dan staat de eer van de familie op het spel.

Klimaat
Door de enorme omvang van China zijn er ook grote klimaatverschillen. Het noordoosten en centrale deel hebben een landklimaat en het zuidoostelijk deel heeft een tropisch klimaat. Aan de kust heerst een zeeklimaat en de hooglanden hebben een bergklimaat. In de wintermaanden waait de moesson vanuit Oost-Siberië, die zorgt voor zeer koude lucht. In de zomer zorgt dezelfde moesson in tegenovergestelde richting juist weer voor extreme regenval. Vanaf half augustus tot half september wordt de zuidkust van China regelmatig getroffen door tropische wervelstormen, da feng (sterke wind) in het Chinees genoemd. De zuidelijke delen van de provincies Guangdong, Guangxi en Yunnan, plus Hongkong, Macao en het eiland Hainan, liggen in een tropische klimaatzone met zeer hete zomermaanden.

Bestemmingen op grote hoogte zijn in de winter veelal niet eens meer bereikbaar en daarbij ook erg koud. Mohe is de koudste plaats van China en wordt ook wel de Chinese Noordpool genoemd. De temperatuur ligt hier vaak rond de -50°C. De heetste plaats van China is Turpan, dit is tevens de laagst gelegen plaats van het land.

Praktische reisinformatie voor jouw reis naar China

Valuta
De munteenheid is de Yuan en invoer hiervan is verboden. Andere valuta mogen onbeperkt ingevoerd worden. Bij aankomst in China moet u dit echter wel rapporteren. Geld wisselen kan in elk hotel, waar balies zijn van de Bank of China. U krijgt hierdoor overal dezelfde wisselkoers. Traveller cheques worden geaccepteerd bij banken, hotels en sommige warenhuizen en ook kunt u makkelijk Amerikaanse dollars wisselen. U kunt betalen met uw creditcard, maar hiervoor kan uw legitimatie gevraagd worden. Geldautomaten zijn in de grote steden te vinden, in kleinere dorpen kan dit lastig zijn. U kunt hier het beste rekening mee houden.

Douane
Een geldig Nederlands paspoort en een visum zijn vereist voor uw vakantie naar China. Na vertrek uit China moet het paspoort nog minimaal drie maanden geldig zijn, maar voor Hongkong nog minimaal zes maanden. In Hongkong is men tevens verplicht het identiteitsbewijs bij zich te dragen. Een visum is vereist en wordt door de meeste reisorganisaties voor u verzorgd.

Gezondheid
Vereiste vaccinaties zijn hepatitis A en B, malaria en tyfus. Een gele koorts vaccinatie is verplicht voor wie door een besmet gebied heeft gereisd. Leidingwater is niet betrouwbaar, het drinkwater is in flessen te koop.

Vervoer
Vakantiebestemming China ligt op ongeveer tien uur vliegen. Vanaf Amsterdam gaan er regelmatig vluchten naar zowel Peking als Hongkong. Een andere manier om naar China te reizen is met de Trans Siberië of Mongolië Express, een unieke ervaring en een prachtige reis. Voor het reizen binnen China is de trein een goed vervoermiddel. De trein kent ook eerste klas en in nachttreinen zijn vier-persoons slaapcoupés beschikbaar. Reizen per bus kan wel, maar is vanwege de grote afstanden een behoorlijke tijdverslindend. Binnen China is het ook mogelijk om een binnenlandse vlucht te pakken.

In de grote steden rijden taxi’s, maar houdt u er rekening mee dat chauffeurs nagenoeg geen Engels spreken, zorgt u dus voor een briefje met uw bestemming in het Chinees. Ook een auto met chauffeur behoort tot de mogelijkheden, deze spreken veelal wel Engels.

Elektriciteit
220-240V.

De 4 meest bekende steden van China bezoeken

  • Beijing: Bruisend en verbazingwekkend, met wolkenkrabbers, eeuwenoude tempels en de gezellige Hutong-buurt. Beijing is de hoofdstad van China, en herbergt honderden bezienswaardigheden.
  • Shanghai: Deze veelzijdige metropool verrast haar bezoekers door de authentieke ommuurde Oude Stad. De andere kant wordt beheerst door hypermoderne wolkenkrabbers. Deze levendige stad aan het water heeft op haar bezoekers een bijzondere aantrekkingskracht.
  • Xi’an: Deze voormalige hoofdstad van China ligt aan het Oostelijke puntje van de Zijderoute, in het hartje van China. In Xi’an fiets je over de 15 km lange fietsmuur en vind je het wereldberoemde terracottaleger.
  • Chengdu: Deze boeiende en verrassend groene metropool is niet alleen beroemd als hoofdstad van de geliefkoosde reuzenpanda. Hier ligt ook het kloppende hart van de pittge Sichuan-keuken en de bakermat van het Taoïsme.

Wat kost een (vlieg)vakantie naar China?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €849,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €1700,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €3400,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €1199,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Beijing (Peking) is de hoofdstad van China. Er wonen circa 1.4 miljard inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Airport Beijing, Hong Kong Airport, Shanghai Airport, Guangzhou Airport, Chengdu Airport kost circa 10 uur. De Chinese mensen communiceren hier veelal in het Mandarijn, Kantonees, Engels. Om te bellen gebruik je het landnummer +86. Ze leven hier in de tijdzone UTC+08 (tijdverschil 6 uur later). Je kunt hier betalen met de Chinese yuan renminbi (CNY). De netspanning is 220 Volt. Heb ik een visum nodig? Ja. Het reguliere reisadvies is positief, doch waakzaam. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 5 april Gravenfeest (Qing Ming Jie), 1 oktober Nationale Dag (Guo Qing Jie), februari Chinees Nieuwjaar. Populaire dagen om te vertrekken zijn 29 maart 2024, 17 april 2024 en 16 juni 2024.


De beste reistijd is april t/m september. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 18 graden celsius. De heetste periode is juli met 32 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 0 graden. Dit land in Azië heeft een steppeklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Indonesië, Curaçao en Kaapverdië.