Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Denemarken

Denemarken is het kleinste en zuidelijkst gelegen land van Scandinavië. Denemarken is erg groen en heeft kilometerslange stranden. De kust lijkt veel op die van Nederland, met zandstranden, duinen, dijken en wadden. Het bestaat uit het schiereiland Jutland, de eilanden Funen, Seeland en Bornholm, maar daarnaast ook nog eens uit ruim 400 bewoonde en onbewoonde eilandjes. Denemarken is een ideale vakantiebestemming. Niet alleen is er genoeg bewaard gebleven uit de Vikingtijd, er is ook volop keuze voor actieve vakantiegangers. U kunt hier naar hartelust fietsen, wandelen, vissen, golfen of watersporten. Het is een veelzijdig land met bovendien een ruime keus aan leuke uitstapjes naar bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld musea en paleizen tijdens uw stedentrip Kopenhagen. Voor kinderen is natuurlijk Legoland dè reden om naar Denemarken te gaan. Kortom: alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie!

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Feestdagen & festivals Denemarken

  • 5 juni: Dag van de grondwet

Klimaat Denemarken

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. De temperatuur in de wintermaanden schommelt rond het vriespunt, maar als de oostenwind op het land staat kan het er wel flink vriezen. In de zomermaanden kan dezelfde wind zorgen voor hele hoge temperaturen, maar gemiddeld is de temperatuur er dan rond de 25°C. De droogste periode is van april tot juni.

Cultuur Denemarken

Denemarken heeft mede door zijn rijke historie veel te bieden op cultureel gebied, er zijn vele musea, landgoederen en prachtige kastelen met tuinen te vinden. De tijd van de Vikingen is één van de belangrijkste perioden uit de geschiedenis. Er zijn tal van musea, opgravingen en gereconstrueerde huizen. Daarbij zijn er vikingcentra, vikingmarkten en vikingspelen te vinden.

Kopenhagen heeft een grote reputatie op het gebied van kunst en cultuur met zijn middeleeuwse straatjes, galerieën, musea en theaters. Een van de beroemdste Denen is Hans Christian Andersen. Het eiland waar hij is geboren -Fyn- en dan vooral zijn huis in Odense wordt druk bezocht door toeristen. Zijn sprookjes zijn wereldberoemd en in veel landen vertaald.

Geografie Denemarken

Landschap
Denemarken heeft in het zuiden een korte landgrens met het Duitse Sleeswijk-Holstein (68 km) en grenst verder alleen aan water; de Noordzee, het Skagerrak, het Kattegat, de Sont en de Oostzee. Denemarken is iets groter dan Nederland, maar heeft slechts een derde van het aantal inwoners. Voor de kust van West- Jutland liggen veel zandbanken en riffen. Denemarken heeft een kustlijn van 7.500 km en is laaggelegen. Het hoogste punt is de zogenaamde Hemelberg. Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland. De eilanden Funen, het in de Oostzee gelegen Bornholm, Lolland, Falster en Langeland behoren ook bij Denemarken en ook Groenland en de Faeröer behoren tot het Deense koninkrijk.

Inwoners
Denemarken is een constitutionele monarchie en telt ruim vijfenhalf miljoen inwoners. De meerderheid van de Denen is Luthers. Een klein deel van de bevolking is afkomstig uit Groenland Faeröer en Duitsland. De bevolking is net zo rustgevend als het landschap, ze zijn relaxt en vriendelijk.

Praktische reisinformatie voor jouw vakantie naar Denemarken

Valuta:
De munteenheid is de Deense Kroon (DKK), onderverdeeld in 100 ore. Er zijn veel geldautomaten en betalen met een creditcard -ook voor kleine bedragen- is heel gebruikelijk.

Douane:
Een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart is vereist voor uw vakantie naar Denemarken.

Gezondheid:
Vaccinaties zijn niet nodig.

Vervoer in Denemarken

Bestemming Denemarken is goed bereikbaar per vliegreis, openbaar vervoer en de auto. De nationale luchthaven ligt bij Kopenhagen. Het openbaar vervoer is hier een goed alternatief voor de auto. Intercity-treinen verbinden de grote steden rechtstreeks met elkaar, reserveren voor deze treinen is wel verplicht. Het streekvervoer sluit goed aan op deze treinen en waar geen trein rijdt gaat zeker een bus vanaf het dichtstbijzijnde treinstation. In Kopenhagen rijdt een supermoderne metro, maar ook hier kunt u gebruik maken van de bus en de S-tog.

Gaat u met eigen auto dan zijn de wegen zeer goed, de bewegwijzering heel duidelijk en de (tol) bruggen verbinden alle eilanden met elkaar. Ook kunt u met de veerboot oversteken. Voor het ter plekke huren van een auto dient u 21 jaar te zijn, als u met creditcard betaalt, doet u dit contact dan is de minimale leeftijd 23 jaar en kan men om een extra borg vragen.

Hoogstandje in het wegennet is absoluut de Grote Beltbrug (Storebaelt), die west en oost Denemarken met elkaar verbindt. Gaat u met de auto dan is dit al een belevenis op zich. De verbinding bestaat uit twee bruggen, van 18 kilometer in totaal en hangt hoog boven het water, zodat de scheepvaart niet gehinderd wordt. Gaat u naar Zweden dan komt u ook de Sontbrug nog tegen die Kastrup, bij Kopenhagen, met Malmø verbindt. Beide bruggen zijn niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers, zij kunnen gebruik maken van de trein.

Elektriciteit:
220V.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Denemarken?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €265,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €517,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €1060,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €477,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Region Hovedstaden
Zuid Denemarken
Seeland
Midden Jutland
Noord Jutland

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Er wonen circa 5,4 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Aalborg (AAL), Billbund (BLL), Kopenhagen (CPH) kost circa 1,5 uur. De Deense mensen communiceren hier veelal in het Deens. Om te bellen gebruik je het landnummer +45. Ze leven hier in de tijdzone UTC+02 (tijdverschil geen). Je kunt hier betalen met de Deense kroon (DKK). De netspanning is 230 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 5 juni Dag van de Grondwet. Populaire dagen om te vertrekken zijn 9 februari 2024, 30 december 2023 en 3 januari 2024.

De beste reistijd is april t/m oktober. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 11 graden celsius. De heetste periode is juli met 23 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 5 graden. Dit land in Europa heeft een zeeklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Malta, Aruba en Polen.