Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Polen

Polen ligt in het centrum van Europa en is bij veel vakantiegangers nog niet bekend. En dat terwijl Polen een prachtige cultuur en natuur heeft. Het landschap van Polen is afwisselend en groen en vele actieve sporten kunnen hier naar hartenlust worden uitgeoefend. Op wintersportgebied is Polen een land in opkomst. Polen ligt aan de Oostzee en wordt omsloten door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.
Langs de oever van de Wisla liggen de meest prachtigste steden, waaronder de hoofdstad Warschau en de historische steden Krakau, Gdansk, Torun en Sandomierz. De stormachtige geschiedenis heeft hier absoluut haar sporen in de vorm van prachtige bezienswaardigheden nagelaten. Een vakantieland in opkomst!

Hoofdstad en taal Polen
De hoofdstad is Warschau en men spreekt Pools. De jongere generatie spreekt echter veelal goed Engels.

Klimaat Polen
Polen kent warme zomers en koude winters, kortom een landklimaat. Vanwege het enorme pak sneeuw dat in de winter valt is Polen ideaal voor wintersportvakanties. In het westen valt doorgaans meer neerslag dan in het oosten. In Warschau is januari de droogste en juli de natste maand. De winter duurt van half december tot in april en zijn door de oostenwind erg streng met veel sneeuwval. Temperaturen van ver onder 0°C zijn hier dan ook niet vreemd. In de zomermaanden stijgt de temperatuur tot boven de 25°C.

Cultuur

De Poolse cultuur is zowel door het Westen als het Oosten beïnvloed. Deze invloeden zijn duidelijk terug te zien in de historische steden. Veel tradities en gewoonten vinden hun oorsprong in het geloof en de belangrijkste Poolse feesten hebben een christelijke achtergrond.

Landschap
Polen is een vrij vlak land. Aan de zuidgrens liggen bergen en langs de Oostzee liggen de kustvlakten. De kuststrook bestaat uit brede zandstanden, duinruggen en duinmeren. De centrale vlakten liggen lager en ten zuiden hiervan ligt een aantal hooggelegen plateaus. Hier ligt ook de oudste bergrug van Polen, de Góry Swietokrzyskie. De Karpaten bestaan uit middelgebergten en hooggelegen plateaus. Dan zijn er nog het Tatramassief en de Sudeten, een granietmassief.

Polen telt veel meren, waaronder het Sniardwvmeer en het Mamrymeer. Rivieren lopen met een enkele uitzondering richting de Oostzee. De grootste rivieren zijn de Wisla en de Odra. Deze worden met elkaar verbonden door het Bydgoszczkanaal.

Inwoners
De Poolse republiek heeft bijna 39 miljoen inwoners. Hiervan is bijna 90% rooms-katholiek. Polen vergrijst snel en veel jonge Polen zoeken hun toekomst buiten het land. Hierdoor daalt de bevolking in de loop der jaren. Ook na de Tweede Wereldoorlog hebben veel Polen het land verlaten. Ruim 60% van de bevolking woont in de steden. De grootste steden zijn Warschau, Lódz, Krakau en Wroclaw. Het dichtstbevolkte deel van Polen ligt rond Katowice, vanwege de mijnen

Praktische informatie voor jouw reis naar Polen

Valuta
De munteenheid is de Poolse Zloty, welke u pas in Polen kunt aanschaffen. Creditcards worden niet overal geaccepteerd. Er zijn betaalautomaten in de grote steden, maar nog lang niet overal. Traveller cheques worden vrijwel uitsluitend geaccepteerd door de grotere hotels, restaurants en bij banken. Euro’s en Amerikaanse Dollars mogen onbeperkt worden ingevoerd en maken het wisselen van geld een stuk makkelijker.

Douane
Een geldig paspoort of een identiteitskaart is vereist voor reizen naar Polen en moet na terugkomst in Nederland nog zes maanden geldig zijn.

Gezondheid
Er worden geen vaccinaties aanbevolen. Leidingwater is niet drinkbaar, er wordt aangeraden flessen water te kopen.

Vervoer
Polen is goed bereikbaar per vliegtuig, auto en trein. Reizen binnen Polen kan goed met de auto, hoewel er niet veel snelwegen zijn. Reizen per openbaar vervoer is goedkoop. De Poolse Spoorwegen (PKP) heeft verbindingen tussen alle grote steden en de meeste toeristische plaatsen. Snelle treinen zijn vaak de helft duurder dan de gewone treinen, maar wie onder de 26 jaar is, en dit kan aantonen, krijgt korting op de ritprijs op doordeweekse dagen. Voor korte afstanden is de bus een goede oplossing. In heel Polen zijn zowel normale als snelbussen van PKS. Tussen grote steden rijden ook privé maatschappijen.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Polen?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €164,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €320,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €656,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €295,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Klein Polen
West Pommeren
Pommeren
Mazovie
Neder Silezie

Warschau is de hoofdstad van Polen. Er wonen circa 39 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Warschau, (WAW) kost circa 2 uur. De Poolse mensen communiceren hier veelal in het Pools. Om te bellen gebruik je het landnummer +48. Ze leven hier in de tijdzone UTC+02 (tijdverschil geen). Je kunt hier betalen met de Poolse zloty (PLN). De netspanning is 220 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 3 mei Dag van de Grondwet, 11 november Bevrijdingsdag. Populaire dagen om te vertrekken zijn 21 mei 2024, 20 januari 2024 en 21 januari 2024.

De beste reistijd is mei, juni, september en oktober. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 13 graden celsius. De heetste periode is augustus met 29 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 2 graden. Dit land in Europa heeft een zeeklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Cambodja, Sint Maarten en Tanzania.