Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Ierland

Ierland, gelegen aan de rand van Europa, is een minder bekend vakantieland. Men heeft (of krijgt) vaak het gevoel dat het hier altijd regent, maar dat is een fabeltje. Natuurlijk, het ‘groene eiland’ kan alleen groen zijn bij voldoende regenval maar dat wil niet zeggen dat het overmatig regent. Ierland is vooral erg mooi, magisch mooi zeggen sommigen, met haar heuvels, haar kusten, haar veengebieden en haar steden en stadjes. Het licht wisselt voortdurend en wolken en zon spelen voortdurend diefje met verlos.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.
Ierland is een land voor reizigers, voor degenen die niet bang zijn voor vieze en/of natte voeten. Het is een land om op je gemak te verkennen, niet een land waar je doorheen raast in een voortdurend zoeken naar vertier. Nee, het is een land waar je niet naar rust hoeft te zoeken omdat het overal aanwezig is. Wie naar Ierland komt, komt vanzelf tot rust.

Haar steden echter bieden naast leuke winkelstraten, gezellige pubs met altijd wel ergens live muziek, ook voldoende voor de cultuurmensen onder ons. Zo kent Waterford een jaarlijks operafestival, Killkenny een cabaretweek en Galway haar jaarlijks artfestival. Ook in de kleinere stadjes is er voldoende te doen en te beleven.

Cultuur

Ierland bungelt aan de rand van Europa, het hoort er bij en eigenlijk toch ook niet. Het heeft een geheel eigen geschiedenis, cultuur en zelfs seizoensindeling.

Ierland is een vrij nieuw land; het werdt pas in 1921 zelfstandig nadat het zo’n 500 jaar lang bezet was geweest door Groot- Brittanie. het is voornamelijk argrarisch land met vooral kleine marktplaatsjes en gehuchten die meestal hechte gemeenschappen zijn. Er zijn slechts een handvol grote steden met vooral hi-tech industrie. Zware industrie is er nauwelijks. Twee dingen spelen een grote rol in het openbare leven: de GAA (Gaelic Athletics Association) en de pub. Sport, m.n. hurling en gaelic football wordt zeer serieus genomen, zowel op plaatselijk als op county niveau. Locale clubs worden fanatiek gesupporterd en zij die een plaats hebben in het county team worden beschouwd als plaatselijke helden, ook de junioren. De pub is de centrale ontmoetingsplaats waar vaak muziek en/of dans is. Men ontmoet er buren en vrienden, kijkt er naar grote sportwedstrijden en viert belangrijke sociale gebeurtenissen zoals, een doop, een begrafenis, club overwinningen, 21 ste verjaardagen en pensioeneringen. De pub heeft de functie van een locale woonkamer waar (tot 9 uur) ook kinderen welkom zijn. Voor het nuttigen van alcohol dient men 18 jaar of ouder te zijn en roken is er verboden.

Familie relaties zijn in Ierland nog hecht. Het is niet ongewoon dat men de achter- achterneven of -nichten kent. Op bruiloften en vooral begrafenissen zie je dit zeer duidelijk. De zondagen worden vaak gebruikt om met de gehele familie de ‘zondagslunch’ te gebruiken, thuis of (wederom) in de plaatselijke pub.

Hoewel de meerderheid tot de Rooms Katholieke kerk behoort loopt ook hier de kerkgang, m.n. onder de jongeren, terug. Toch speelt de kerk nog een niet te onderschatten rol in het dagelijks leven en in de algemene moraal die vrij conservatief is.

De Keltische traditie die in Ierland nog steeds voelbaar is, kent een andere seizoensindeling dan op het continent. Hier lopen we zo’n 6 weken voor op de rest. Het nieuwe jaar begint traditioneel op Samhain (1 november) als ook de winter begint. De lente (Imbolc) volgt op 1 februari , de zomer (Beltaine) op 1 mei en de herft (Lammas) op 1 augustust. Al deze dagen worden gemarkeerd door specifieke seizoens feesten als Halloween, St Brigit, May day en Lughnasa (of oogstfeest).

Geografie

Ierland heeft wel wat weg van een gigantisch soepbord. Langs de kust vindt men de hogere bergketens terwijl het binnenland redelijk vlak tot licht golvend is. Hier vindt u uitgestrekte laagveen gebieden en moerassig land. Het vruchtbaarste gedeelte van Ierland zijn de Midlands en het oostelijk deel van het eiland. Het zuid-westen en westen heeft vooral zeer schrale grond die eigenlijk alleen geschikt is voor veeteelt (vleeskoeien en schapen). De hoogste berg van Ierland, Carrantuohill (1038) treft u aan in het zuiden, in county Kerry. Opvallend is dat de bergen op zeeniveau beginnen en vrij snel een redelijk indrukwekkende hoogte bereiken. Langs de Atlantische kust, die vrij ruig is, treft u hoge kliffen aan waar de oceaan tegenaan beukt, en diep ingesneden inhammen en baaien. De langste rivier van Ierland, de Shannon, heeft een lengte van ongeveer 370 km en stroomt door midden Ierland. Op verschillende plaatsen vormt zij grote meren en uiteidelijk stroomt ze via Limerick uit in de oceaan.

Klimaat
“Een depressie boven Ierland…”. U zult deze uitdrukking waarschijnlijk wel kennen van de weersverwachtingen. Het klimaat in Ierland wordt voornamelijk bepaald door de overheersende westelijke luchtstroming. Dit veroorzaakt zeer variabel weer dat van dag to dag, ja zelfs van uur tot uur kan veranderen. Ieren zijn dan ook bekend met het verschijnsel ‘4 seizoenen op een dag’. Het wordt dan ook niet voor niets ’the Emerald Isle’ genoemd, het groene eiland. Ja, het regent hier regelmatig, maar de zon laat zich meestal toch ook dagelijks (even) zien. Extreme temperaturen vindt je hier niet zo snel maar dankzij de warme golfstroom en het daardoor milde klimaat komt er toch op veel plaatsen exotische plantengroei voor.

Taal
Hoewel Ierland officieel tweetalig is, iets wat te zien is aan officiele documenten en wegwijzers, is engels over het algemeen de voertaal. Dit is verkrijgbaar in een scala van interessante en meestal verstaanbare dialecten. Uitzondering is de Gaeltacht, gebieden waar de voertaal Iers is. Leuk om naar te luisteren maar voor niet ingewijden totaal onverstaanbaar. Gelukkig kunt u als buitenlander ook hier met engels terecht.

Poblacht na hEireann / Republic of Ireland
Het eiland ‘Ierland’ is in twee gedeelten opgesplitst, de Republiek Ierland (officieel Poblacht na hEireann) en Noord Ierland (The North) wat deel uitmaakt van Groot Brittannië. De republiek heeft ruim 4 miljoen inwoners en een oppervlakte van ongeveer 70.000 km². Ter vergelijking, Nederland heeft ruim 17 miljoen inwoners op een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². De hoofstad van de republiek, Dublin, samen met zijn directe omgeving, herbergt zo’n 25% van de bevolking.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Ierland?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €298,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €581,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €1192,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €537,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

County Dublin
County Clare
County Kerry
County Cork
County Galway

Dublin is de hoofdstad van Ierland. Er wonen circa 4 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Cork (ORK), Dublin (DUB) kost circa 1,5 uur. De Ierse mensen communiceren hier veelal in het Iers en Engels. Om te bellen gebruik je het landnummer +353. Ze leven hier in de tijdzone UTC+01 (tijdverschil 1 uur vroeger). Je kunt hier betalen met de Euro. De netspanning is 230 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 17 maart Sint Patrick. Populaire dagen om te vertrekken zijn 29 oktober 2024, 15 januari 2024 en 24 juni 2024.

De beste reistijd is mei en september. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 12 graden celsius. De heetste periode is juli met 21 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 9 graden. Dit land in Europa heeft een zeeklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Tunesië, Macedonië en Bonaire.