Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Macedonië

In Zuidoost-Europa, gelegen in het midden van de Balkan ligt het Republiek Macedonië. Macedonië is een van de opvolgerstaten van het voormalig Joegoslavië, in 1991 verklaarde het zich onafhankelijk. In 1993 werd Macedonië een lid van de Verenigde Natie, door een geschil met Griekenland over zijn naam, kon Macedonië alleen toegelaten onder de voorlopige verwijzing voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Sinds 2005 heeft ze het lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO en is ze ook kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.
De binnenstaat wordt begrenst door Kosovo in het noordwesten, in het noorden aan Servië, in het oosten Bulgarije, Griekenland in het zuiden en in het westen Albanië. Het land heeft ruim vijfig meren en 16 bergen die hoger zijn dan 2000 meter. Grote steden van het land zijn Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Strumica en de hoofdstad Skopje.

Bezienswaardigheden

Als je Macedonië eenmaal hebt bezocht snap je niet waarom dit land bij veel Nederlanders nog onbekend is als vakantiebestemming. Niet voor niets wordt het land wel een steeds populairdere vakantiebestemming. De bewoners zijn zeer gastvrij, het eten is er overheerlijk en de natuur is wonderschoon.

Het land heeft tal van bezienswaardigheden en de meeste daarvan zijn in het zuidwestelijke deel van het land te vinden. Dit is ook een van de redenen dat het Meer van Ohrid bij uitstek de populairste bestemming voor toeristen is.

Naast het prachtige meer is Skopje de hoofdstad het bezoeken waard maar wat te denken van het Nationaal Park Pelister, het Ilindenmonument of het Klooster van St. Naum.

Skopje

Bijna een kwart van de totale bevolking in Macedonië woont in het grootstedelijk gebied van Skopje. Dit is dan ook de grootste stad en tevens de hoofdstad van het land. De stad is al meer dan vijfduizend jaar bewoond. Rondom Skopje en ook in de stad zelf zijn oude vestigingen en nederzettingen gevonden. De Skopje werd in die tijd Scupi genoemd. Skopje is meerdere malen verwoest door zowel natuurgeweld als oorlogen maar de oude stenen brug heeft de meeste van de aanslagen overleefd.

De stad biedt meerdere bezienswaardigheden die zeker een kijkje nemen waard zijn. In de stad vind je het museum van Macedonie, maar ook de Sveti Spas Kerk, de Mustafa Pasha Moskee en een standbeeld van wereldberoemde Moeder Teresa.

Meer van Ohrid

In het zuidwesten van Macedonië ligt de stad Ohrid. Al jaren, zelfs tijdens het voormalig Joegoslavië was Ohrid al een populair vakantiebestemming. De stad ligt gelegen aan het Meer van Ohrid en krijgt zijn naam als populaire vakantiebestemming langzaam maar zeker terug.

Ohrid staat niet alleen bekend om zijn prachtige natuurschoon maar ook om de culturele erfgoed die in en rondom de stad te vinden is. Op het werelderfgoedlijst van Unesco zijn dan ook meerdere monumenten opgenomen.

Ook zijn er in het centrum van de stad tal van gezellige restaurants en cafés te vinden. Op de kaart in de restaurants vind je specialiteiten die typisch Balkan zijn. Een lange wandeling kan gemaakt worden op de prachtige boulevard, kijkend naar de ondergaande zon. Langs het meer zijn hotels en appartementencomplexen te vinden voor een goed verblijf maar zonder dat je een druk gevoel hebt van een populaire vakantiebestemming.

Nationaal Park Pelister

Macedonië beschikt over drie nationale parken en een daarvan is het nationaal Park Pelister. Net als vele andere bezienswaardigheden ligt het nationaal Park Pelister in het zuidwestelijke deel van Macedonië, in de omgeving van de stad Bitola. Zijn bijzondere flora en fauna is waar het park bekend om staat en is gevestigd in het Bababergmassief. In het bijzonder de Macedonische Den die oorspronkelijk alleen in dit park voorkomt. Ook zijn er vele dieren te vinden als vossen, schilpadden en slangen maar er komen ook wolven Balkanlynxen en beren voor. Dit is ook een idee gebied voor wandelaars, mountainbikes en in de wintermaanden dient het nationale Park Pelister zich aan als wintersportgebied.

De twee gletsjermeren – de Groot een de Kleine Meer , ook bekend als ” Pelister ’s Eyes “, zijn bijzondere hydrografische kenmerken . De Big Lake ligt op een hoogtevan 2.218 meter boven de zeespiegel. Het is een van de hoogste gletsjermeren in Macedonië.

Klooster van Sveti Naum

In de buurt van de Albanese grens, in het zuidwestelijke deel van Macedonië, ligt het klooter van Sint Naum. Ook wel bekend als het klooster van Sveti Naum. Toen de eerste Balkanoorlog bezig was claimde Albanië ook het landsdeel waar het klooster staat. Echter werd in 1925 het klooster aan het voormalige Joegoslavië teruggegeven.

Begin negende eeuw is het klooster door de Heilige Sint Naum opgericht. In de zestiende eeuw is de kerk is herbouwt op de overgebleven resten van de originele kerk. De Ottomanen hebben waarschijnlijke de originele kerk verwoest. In de loop van de negentiende eeuw zijn de fresco’s in de kerk aangebracht.

In de kerk van je de graftombe van de Heilige Sint Naum. De bewoners van Macedonië zeggen, wanneer je je oor op het graf legt, je nog steeds het hart van de heilige kan horen kloppen. Andere beweren dat het geluid dat sommige mensen horen de ondergrondse bronnen zijn die onder de kerk lopen.

Het Klooster is een van de populairste bezienswaardigheden aan het Meer van Ohrid. In dit bijzonder natuurgebied vind je de bron van de Zwarte Zin. Ook zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Vevcani waterval

Van Vevchani zijn de watervallen een belangrijk onderdeel. Zelfs in deze tijd wordt het meel uit de watermolen gebruikt om brood te bakken en de waterstromen van de waterval gebruikt voor bijv. de koelkast. Er zijn verschillende paden en bruggen rond de watervallen aangelegd. Door de paden en bruggen is het goed mogelijk om een prachtig beeld van de watervallen op te doen. Naast de watervalleen kun je ook genieten van de overheerlijke Macedonische keuken in een van de restaurants in het dorp.

Ilindenmonument

Net buiten de stad Kusevo op een heuvel staat het bijzondere monument Makedonuim dat beter bekend staat als het Ilindenmonument. Dit monument is opgedragen aan de Macedonische opstandelingen die de dood vonden tijdens de Ilindenopstand. In de geschiedenis van Macedonië wordt dit gezien als een van de belangrijkste opstanden.

Ondanks dat het zo’n belangrijke opstand was heeft het ruim zeventig jaar geduurd voor het monument er zou komen. De architecten Ikra Gabulovski en Jordan Grabulovski hebben het bijzondere monument ontworpen.

Alleen al de buitenkant van het Ilindenmonument is een waar kunstwerk en de binnenzijde maar het plaatje compleet. Het bijzondere lichtval in de Makedonium komt door de glas-in-loodramen. Dit zorgt ervoor dat de binnenzijde van het monument er niet een dag hetzelfde uitziet.

Vliegen naar Macedonië

Macedonië kent twee grote vliegvelden in de buurt van de hoofdstad. De meeste vakantiegangers vliegen echter vaak op de luchthaven van Ohrid. De reden is simpel, Ohrid is een steeds meer aan populariteit groeiende vakantiebestemming. Vliegen naar Macedonië is goed te doen, de vlucht duurt circa 2,5 uur en tijdens de vlucht van bijv. Amsterdam naar Macedonië legt u zo’n 1.730 kilometer af. Het is dus een ideale zonbestemming als u niet te lang wilt vliegen. Doordat het land een steeds populairedere vakantiebestemming aan het worden is zijn er ook al vaste vluchten. Met TUIfly kunt u in de maanden van juli en augustus iedere vrijdag vliegen naar Macedonië.

Overige reisinformatie

In de maanden mei, juni en september zijn over het algemeen de beste reistijden om naar Macedonië te gaan. In deze maanden is het gemiddelde temperatuur in het land zo ongeveer 23 tot 30 graden. De maanden juli en augustus is voor menig toerist te warm want dan kunnen de temperaturen oplopen tot ruim 35 graden. Het is aan te raden om inentingen te doen voordat je naar Macedonie toe gaat. De vaccinaties die aan te raden zijn, zijn DTP inenting, inenting tegen hepatitis A, hepatitis B en inentingen tegen hondsdolheid of rabies.

Het klimaat in Macedonië

Met een gematigd landklimaat heeft Macedonië warme droge zomer en koele winters waarbij veel (winterse) neerslag niet ongewoon is. Door de bergen wordt de temperatuur in het land, de zomermaanden uitgezonderd, niet zo hoog. In de hoofdstad Skopje komen de temperaturen van 30 tot 35 graden en soms zelf in het zuiden 40 graden voor. De periodes van extreme warmte worden vaak afgesloten met flinke onweersbuien. De groei in toerisme is ook mede dankzij de vele warme zomerdagen. Voor de echte strandliefhebber is Macedonië echter vaak geen optie omdat het een van de weinig landen in de Balken is, die aan aan de zee ligt. Met de vele bezienswaardigheden en de cultuur staat daar wel tegenover als compensatie. Niet voor niets geven de toeristen die het land al bezocht hebben te zijn geraakt door haar schoonheid.

Verschillen in temperatuur
Zoals bij bijna alle Balkanlanden zijn grote temperatuur stijgingen of dalingen in een korte periodes geen onbekend verschijnsel. Binnen enkele dagen kun je grote verschillen ervaren qua temperatuur en kan het weer omslaan.

Sneeuwval in de bergen
In de bergen van Macedonië valt redelijk vaak sneeuw, en niet zelden gebeurt dit met grote hoeveelheden. Je moet er ook niet raar van opkijken wanneer op sommige plekken het sneeuw zelfs tot de maanden mei of zelfs juni blijft liggen. In Skopje is (over)last van sneeuw dan ook geen uitzondering op de regel. Hierdoor wordt het dagelijks leven ook weleens stil gelegd door de grote hoeveelheid sneeuwval.

Klimaat in Skopje
Aan de rivier de Vardar in het noorden van Macedonië ligt de hoofdstad Skopje. Dit is de grootste stad van het land en in het stedelijk gebied van de stad woning net geen 700.00 mensen. Het gebied rondom Skopje is van de langst bewoonde gebieden van Europa. Net als de rest van Macedonië heeft Skopje een gematigd klimaat met koele winters en droge, warme zomers. De tempratuur in de wintermaanden ligt veelal rond het vriespunt en er valt dan ook regelmatig winterse neerslag. Hierdoor ervaart elke inwoner van Skopje in de wintermaanden wel een paar keer dat door de hevige sneeuwval het gehele openbare leven wordt ontregeld. De zomers zijn het tegenovergestelde en zijn dan ook vak warm tot erg warm met veel droogte.

Klimaat in Ohrid
Aan het Meer van Ohrid in het zuidwesten ligt de middelgrote stad Ohrid. Ohrid is een toeristische trekpleister van Macedonië en dat komt onder meer door de Antiek Theater dat ingeschreven stat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tot het uiteen vallen van het voormalig Joegoslavie was Ohrid een van de populairste vakantiebestemmingen voor de Joegoslaven. Het klimaat van Ohrid is een gematigd landklimaat maar onder de invloed van de mediterrane klimaat van de Adriatische en Middellandse zee ligt. In de zomermaanden ligt het gemiddelde dagtemperatuur dan ook net iets hoger dan de gemiddelde temperatuur in Macedonië. In de winter valt de temperatuur dan weer net iets lager uit. Lange periodes van vorst komen hier minder snel voor maar valt in de wintermaanden hier gemiddeld wel de meeste neerslag.

Benodigde reisdocumenten

Wanneer je naar Macedonië gaat dien je te zijn voorzien van een geldig paspoort, een Europees identiteitskaart is ook geldig. Voor geldig identiteitskaart of paspoort dienen zij nog over een geldigheidsduur van minimaal 3 maanden te beschikken. Als je verblijf langer dan 90 dagen (of langer) dien je een visum aan te vragen.

Auto papieren
Voorzie uw auto, aanhanger, caravan of fietsendrager altijd van een Nederlandse (NL) sticker.
Indien u met de auto naar Macedonie gaat dien je te beschikken over:

  • Nederlands rijbewijs
  • APK- keuringsbewijs
  • Groene kaart (WA verzekering)
  • Kentenbewijs

Caravan/ aanhanger papieren

Indien u met de auto en aanhager of met en caravan naar Macedonie gaat dien je te beschikken over:

  • Eerste aankoopnota met daarop BTW vermeld, óf identiteits- of registratiebewijs met aanvullingsblad bij kentekenbewijs met op deel 1 het toegestane maximale trekgewicht vermeld
  • Inventarislijst voor je kostbare kampeerartikelen
  • Uw WA-verzekering moet ook geldig zijn voor aanhanger/caravan

Wat kost een (vlieg)vakantie naar Macedonië?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €230,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €448,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €920,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €414,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Opstina Ohrid
Opstina Aerodrom
Opstina Struga

Skopje is de hoofdstad van Macedonië. Er wonen circa 2,1 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Skopje (SKP) kost circa 3,5 uur. De Macedonische mensen communiceren hier veelal in het Macedonisch, Albanees, Servokroatisch, Turks, Roma. Om te bellen gebruik je het landnummer +389. Ze leven hier in de tijdzone UTC+02 (tijdverschil Geen). Je kunt hier betalen met de Macedonische denar (MKD). De netspanning is 220 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief, wees wel waakzaam. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 8 september Onafhankelijkheidsdag, 11 oktober Partizanendag. Populaire dagen om te vertrekken zijn 2 maart 2024, 2 november 2023 en 11 september 2023.

De beste reistijd is mei, juni en september. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 16 graden celsius. De heetste periode is juli met 29 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 7 graden. Dit land in Europa heeft een zeeklimaat en landklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Malediven, Mexico en Bulgarije.