Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Kroatië

Wil jij op vliegvakantie naar Kroatië? Op deze website vind je de beste reisaanbieders en aanbiedingen voor een onvergetelijke vakantie naar dit prachtige land op de Balkan. Daarnaast vind je hier de mooiste bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen. Veel Nederlandse gezinnen gaan in in de zomer met de auto, maar ook het vliegtuig is steeds populairder. Een stedentrip of zonvakantie naar Kroatië op de planning? Of misschien wil je wel een reis door het hele land maken. Wat zijn belangrijke dingen die je zou moeten weten voordat je naar het land toe gaat? Vandaag in de categorie landeninformatie Kroatië.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.
Geschiedenis Kroatië
De belangrijkste gebeurtenis in de recente geschiedenis van Kroatië is de Joegoslavië-oorlog. In voormalig Joegoslavië regeerde Milosevic met een sterke hand en hij wou er alles voor doen om voor de Serven een einde te maken van de onderdrukking in het latere Kroatië, Bosnië en Kosovo. De andere landen waren het niet eens met dit beleid en wilden onafhankelijk worden. Dat was alleen niet de bedoeling en de Serven probeerden met alle macht zoveel mogelijk grondgebied te behouden. Dit lukte uiteindelijk niet helemaal en de andere landen werden onafhankelijk.

Taal Kroatië
Er wordt door het hele land Kroatisch gesproken. Kroatisch is afgeleidt van het voormalig Joegoslavisch. Na de oorlog vielen de landen uit elkaar en gingen ze allemaal verder met de taal die ervoor in alle landen gesproken werd. In de loop van de tijd zijn er een aantal nieuwe woorden in iedere taal bijgekomen vandaar dat het nu verschillende talen zijn. Het Kroatisch is voor ons eigenlijk nauwelijks te begrijpen. Wel zijn er een paar woorden die wat op het Engels lijken. Het alfabet lijkt op het Nederlandse alfabet en daardoor kunnen namen gewoon gelezen worden.

Munteenheid Kroatië
De munteenheid die gebruikt wordt is de Kuna. Er wordt gebruik gemaakt van biljetten en van munten. Er zijn meerdere wisselkantoren waar geld gewisseld kan worden. Ook is het soms wel mogelijk om met euro’s te betalen. Pinnen is overal mogelijk is Kroatië.

Visum Kroatië
Voor Kroatië is geen visum nodig voor Nederlanders en Belgen. Wel moet er gereisd worden met een ID-kaart of nog liever een paspoort. Je krijgt bij de grensovergangen geen stempel in je paspoort.

Klimaat Kroatië
Kroatië is een langgerekt land en heeft mede daardoor meerdere klimaten. Onder andere een mediterraan en continentaal klimaat. Daardoor heeft het land vier seizoenen net als in Nederland. Kroatië is het hele jaar te bereizen, toch is het het handigste om rond de zomerperiode te gaan omdat het land er dan mooi groen en zonnig bij ligt.

Bezienswaardigheden

Pula
De meest zuidelijk gelegen stad van het schiereiland Istrië is Pula. Deze stad heeft meer dan 60.000 inwoners en is hiermee de zevende stad van Kroatië. Pula was vroeger onderdeel van het Romeinse rijk en is dan ook al meer dan 3000 jaar oud. De stad staat bekend om het Romeinse amfitheater. Dit theater is een van de weinige amfitheaters in Europa dat nog intact is gebleven. In het theater konden meer dan 23.000 mensen kijken naar de gladiatorengevechten die er plaats vonden.

Osijek
In het noordoosten van Kroatië ligt de stad Osijek. De stad ligt aan de rivier de Drava en heeft een inwoneraantal van ongeveer 114.616. Hiermee is Osijek de vierde stad van Kroatië. De stad maakt onderdeel uit van de provincie Osijek-Baranja. Osijek is bekend van de vele barokarchitectuur die er te vinden is.

Nationaal Park Krka
Het nationaal park Krka is één van de acht nationale parken in Kroatië. Het park heeft een oppervlakte van 111 km². In het park ontspringt de rivier de Krka aan de voet van het Dinaragebergte. Het park bestaat uit zeven kalksteen gevormde watervallen. Deze watervallen worden omringt door 860 plantensoorten. Dit komt door de zuidelijke ligging van het park. Het tropische klimaat zorgt voor de rijke en gevarieerde flora en fauna.

Split
Split is de grootste en belangrijkste stad van de provincie Dalmatië. De stad ligt in het zuiden van het land aan de kust. De havenstad heeft ongeveer 221.456 inwoners en is hiermee na Zagreb de grootste stad van Kroatië. Split trekt in de zomer heel vele toeristen aan. De belangrijkste industrie is dan ook het toerisme. Andere vormen van industrie in Split zijn de visserij en de vis. Cultureel gezien staat Split bekend om het paleis van Diocletianus. Dit is een Romeins paleis gebouwd in opdracht van keizer Diocletianus. Het paleis ligt midden in het centrum van Split. Ook nu nog is het Diocletianus bepalend voor het centrum van de stad.

Plitvicemeren
Het mooiste stukje natuur wat Kroatië te bieden heeft vindt je in het Nationaal park Plitvicemeren. Het park ligt in de provincie Lika-Senj. Het park telt 16 meren met daartussen meer dan 90 watervallen. In het bos om de meren heen leven zeldzame vogels, beren en wolven. De meren zijn gevormd door de Koranarivier. Door een natuurlijk afzettingsproces zijn er dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben ervoor gezorgd dat deze prachtige meren en watervallen zijn ontstaan.

Zagreb
De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Deze stad ligt in het noorden van het land dicht bij de grens met Slovenië aan de voet van het gebergte Medvednica en aan de rand van de Pannonische vlakte.. De stad heeft ongeveer 973.667 inwoners en is hiermee de grootste stad van Kroatië. De stad vormt een eigen provincie en deze heeft meer dan 1,2 miljoen inwoners. Zagreb is een industriestad gelegen aan de rivier de Sava. De laatste jaren is Zagreb in trek bij toeristen. De stad heeft op cultureel gebied veel te bieden aan de toerist. Zagreb heeft vele musea over de geschiedenis en cultuur van Zagreb en Kroatië, maar ook met collecties over Europa en de wereld. Samen bevatten de musea en galerijen zo’n 3,6 miljoen objecten, privé- en kerkcollecties niet meegerekend.

Cultuur

Börek
Een veel gegeten snack in Kroatië is Börek. Börek wordt gemaakt van bladerdeeg. Dit deeg kan worden gevuld met kaas of gehakt of groenten. Maar iedere streek heeft zijn eigen manier van bereiden. Börek is vooral bekend in landen die vroeger bij het Ottomaanse Rijk behoorden.

Wapen van Kroatië
Het wapen van Kroatië bestaat uit een schild met 5 kleine schilden hierboven. Op het grote schild staat een rood-wit schaakbord. Dit ‘schaakbord’ wordt ook wel šahovnica genoemd. Dit is Kroatisch voor schaken. De vijf kleine schilden staan voor de 5 provincies van het land. Dit wapen is ook afgedrukt op de vlag van Kroatië. Zonder het wapen ziet de vlag er hetzelfde uit als die van Nederland.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Kroatië?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €155,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €303,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €620,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €279,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

Split Dalmatie
Zadar
Istrie
Dubrovnik Neretva
Primorje Gorski Kotar
Sibenik Knin
Lika Senj
Zagreb
Krapina Zagorje
Karlovac

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. Er wonen circa 4 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Zagreb (ZAG) Slit (SPU) kost circa 2 uur. De Kroatische mensen communiceren hier veelal in het Kroatisch. Om te bellen gebruik je het landnummer +385. Ze leven hier in de tijdzone UTC+02 (tijdverschil Geen). Je kunt hier betalen met de Kroatische kuna (HRK). De netspanning is 220 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 8 oktober Onafhankelijkheidsdag, 30 mei Dag van de Republiek, 22 juni Antifascistische Dag van de Overwinning. Populaire dagen om te vertrekken zijn 7 augustus 2024, 22 november 2024 en 15 mei 2025.

De beste reistijd is mei, juni en september. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 17 graden celsius. De heetste periode is juli met 29 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 11 graden. Dit land in Europa heeft een zeeklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Tanzania, Tunesië en Macedonië.