Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

5 tips voor een Citytrip naar Valencia

Valencia heeft zo’n 800.000 inwoners en heeft een gunstig klimaat. De stad is niet zo groot als de metropolen Barcelona en Madrid en heeft ook veel minder verkeersdrukte. Er hangt een ongedwongen en ontspannen sfeer, mede omdat het strand niet ver weg is. In deze blog bespreken we 5 hele mooie bezienswaardigheden en excursies voor jouw weekendje Valencia!

1. Jardines del Turia

Er is een vrij groot autovrij historisch centrum met mooie gebouwen, hoewel er vele zijn verwoest door de vele overstromingen van de rivier de Turia, met als laatste die in 1957. Het water stond toen 2 meter hoog in de hele stad. Deze laatste overstroming vormde de druppel voor de gemeente en de rivier werd buiten de stad geleid. De rivierbedding bleef en dit maakt de stad uniek. Als een tien kilometer lange groene ader zorgt de rivierbedding voor een heerlijk leefklimaat in de stad. Veel mensen komen hier naartoe om te fietsen en te wandelen. De rivierbedding is een aaneenschakeling van parken, sportparken, tuinen en speeltuinen, de jardines del turia. Aan het einde van de rivierbedding is de zeer modernistische Stad van de kunst en wetenschappen gebouwd.

2. Ciudad de las artes y de las ciencias (Stad van de kunst en wetenschappen)

Dit complex beslaat een groot deel van de rivierbedding ten zuidoosten van het centrum. Het complex is een verzameling bijzonder futuristische gebouwen: een IMAX-theater, een wetenschapsmuseum en een oceanografisch themapark. Ook vind je hier een muziektheater en een voetbalstadion. Ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrave. Een veelzijdig architect, die onder andere het Olympische park van Athene ontwierp. Het aantal bezoekers per jaar, meer dan 4 miljoen, wordt alleen overstegen door het Prado Museum in Madrid. Met een oppervlakte van 350.000 m2 is het Europa’s grootste stedelijke complex.

3. Eten met de haaien

Bijzonder om te zien is het IMAX theater waarbij de ontwerper een soort oog heeft gecreerd dat in een meer ligt. De wimpers zijn gemaakt van staal en glas. In het oceanografische park vind je meer dan 45.000 vissen, zoogdieren en watervogels. De dieren zijn verdeeld over 10 habitats. Het pronkstuk is een 30 meter diep aquarium dat de Atlantische Oceaan voorstelt. Er heerst een apart sfeer in het onderzeese restaurant, waar een haai rustig komt kijken hoe jij een flesje wijn ontkurkt.

4. Het Watertribunaal

Valencia kent ook een rijke historie en traditie en symbool daarvoor staat het watertribunaal. Dit vindt elke donderdagmiddag plaats om 12 uur bij een van de ingangen van de kathedraal (Plaza de la Virgin doorway). Tijdens deze uiterst serieuze aangelegenheid komen boeren uit het Valenciaanse platteland bij elkaar om conflicten uit te spreken. Deze conflicten hebben altijd betrekking op het irrigatiesysteem waarmee ze hun land en boomgaarden (van de wereldberoemde sinaasappels) ‘bewateren’. Dit ritueel gaat meer dan 1000 jaar terug. Conflicten gaan bijvoorbeeld over de hoeveelheid water die gebruikt wordt of de vervuiling van het water. Als de boeren er zelf niet uitkomen, dan gaan ze naar het watertribunaal in Valencia. Klokslag twaalf uur begint de in het zwart geklede rechter met de ceremonie. Hij roept de verschillende districten af en per district worden de bestaande conflicten besproken. De rechter spreekt een oordeel uit en dat is bindend. Dit oordeel wordt nergens vastgelegd, de partijen houden zich eraan. De ene week duurt het watertribunaal slechts enkele minuten en de andere week kan het zo 40 minuten duren.

5. Een must voor zeilers en watersporters

Valencia wil graag een alternatief zijn voor Barcelona en Madrid. En het is hard op weg: 2024 is een toeristisch topjaar voor de stad. Als eerste Europese stad organiseerde Valencia jaren geleden in de zomer de prestigieuze America´s Cup. De teams zijn inmiddels neergestreken in de haven en de zee wordt regelmatig bezeild door de mooiste boten. Leuk om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Valencia.

Plaats een reactie