Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Vliegvakantie Dominicaanse Republiek

Het oostelijke deel van het eiland Hispaniola behoort de Dominicaanse Republiek toe. Het is na Cuba het grootste Caribische eiland en een populaire vakantiebestemming. Wuivende palmen, een helderblauwe zee en parelwitte stranden zorgen ervoor dat u zich hier zeker kunt ontspannen van uw zonvakantie. De Dominicaanse Republiek heeft niet voor niets de meeste èn mooiste stranden van het hele gebied, aan zowel de Atlantische Oceaan als de Caribische Zee.

vakantiediscounterBeste last minutesBekijk aanbiedingen
corendonEuropese toppersBekijk aanbiedingen
d-reizenLuxe resortsBekijk aanbiedingen
sunwebAll inclusive specialistBekijk aanbiedingen
prijsvrijKindvriendelijkBekijk aanbiedingen
beachcheckGemakkelijk vergelijkenBekijk aanbiedingen
Bekijk direct verschillende vakantie's bij bovengenoemde aanbieders of vergelijk hier alle reisorganisaties en boek online.

Diverse natuur

Aangezien in de Dominicaanse Republiek zowel het hoogste als het laagste punt van het Caribische gebied te vinden is, is de natuur zeer divers te noemen. Moerassen, tropische regenwouden met prachtige watervallen, bergen en ook savannes wisselen elkaar af. Ideaal om uw dagen op het strand mee af te wisselen. Daarnaast kennen de steden in de Dominicaanse Republiek prachtige bezienswaardigheden in de vorm van koloniale gebouwen en bruist het leven u hier tegemoet. Het heerlijke klimaat maakt uw vakantie op de Dominicaanse Republiek helemaal af!

Hoofdstad en taal Dominicaanse Republiek
De hoofdstad Santa Domingo is gelegen in het zuiden van het eiland. De officiële taal is Spaans, maar in de grensgebieden met Haïti wordt ook Creools gesproken. Daarnaast spreken immigranten onderling nog vaak in de taal van herkomst. Veel inwoners kunnen u echter ook in het Engels verstaan.

Klimaat Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek heeft een tropisch regenklimaat. De passaatwind komt vrijwel het hele jaar uit het noordoosten, met als gevolg dat de meeste regen in het oosten en het centrale bergland valt, vooral in de maanden augustus tot en met oktober. De droogste, maar tevens koudste maanden zijn januari en februari, hoewel dan de temperatuur nog rond de 25˚C ligt. `s Avonds koelt het nauwelijks af. De avond valt snel: om circa 18:30 uur (zomertijd 19:30 uur) is het helemaal donker.

Cultuur Dominicaanse Republiek
Net als op de andere Caribische eilanden zijn de vele cultuurinvloeden samengesmolten. Overduidelijk aanwezig is de Creoolse cultuur. Het is bijzonder gastvrij en vrolijk volk, een mooie mix van verschillende nationaliteiten, rassen, religies en gewoonten.

Geografie Dominicaanse Republiek

Landschap
De Dominicaanse Republiek is onderdeel van het eiland Hispaniola. Eenderde deel, de westkant van dit eiland, wordt in beslag genomen door Haïti. Het eiland heeft een koraalrif dat dichtbij de diepste vallei in de Atlantische Oceaan ligt. Met 9.000 meter onder zeeniveau is dit bijna het diepste punt ter wereld! Het landschap wordt verdeeld door bergketens. Dit brengt ook klimaatverschillen met zich mee, wat duidelijk aan de natuur te zien is. Droge gebieden worden hier afgewisseld met vochtig regenwoud. Op de Dominicaanse Republiek worden koffie, tabak, suikerriet en cacao verbouwd en tevens veel groenten/ en fruitsoorten.

De grootste rivier is de Río Yaque del Norte, deze is deels bevaarbaar. Deze en de Río Yuna stromen door de Cibao-vallei. De kortste rivier ter wereld is hier ook te vinden en vindt haar oorsprong in de Cueva de la Pequera in het nationale park Los Haïtises. Het grootste meer is Lago Enriquillo en het hoogste punt van het eiland is Pico Duarte op 3175 meter hoogte. Maar de hoofdreden om een bezoek te brengen aan de Dominicaanse Republiek is natuurlijk de ruim 1300 kilometer lange kustlijn! De gouden stranden liggen zowel aan de Caribische Zee als de Atlantische Oceaan en de watertemperatuur is gemiddeld 28˚C.

Inwoners
Zoals de naam al doet vermoeden is het een Republiek. Er wonen ruim negen miljoen mensen waarvan het overgrote deel, ruim 90%, katholiek is. Meer dan tweederde van de bevolking is een mengelmoes van Afrikaanse, Indiaanse en Europese voorouders. Ongeveer 15% is van Europese, met name Spaanse afkomst.

De Dominicaanse Republiek behoort tot de dichtstbevolkte staten van het gebied. Men concentreert zich met name rond de hoofdstad Santa Domingo en de Cibao-vallei. In de hoofdstad woont ruim 36% van de bevolking en het is hiermee, na Havana op Cuba, de grootste stad van het Caribische gebied.

Praktische reisinformatie

Valuta
De munteenheid is de Dominicaanse Peso (DOP), onderverdeeld in 100 Centavos. Men is verplicht met deze munt te betalen en het mag niet in- of uitgevoerd worden. Er zijn veel wisselkantoren en ook pinautomaten zijn in de grotere steden te vinden. Creditcards en Traveler cheques (in Amerikaanse Dollars) worden algemeen geaccepteerd.

Douane
U heeft een geldig paspoort nodig voor uw vakantie in de Dominicaanse Republiek dat na terugkomst nog tenminste zes maanden geldig is. Ook een geldig retour- of doorreisticket is vereist. Op vertoon van beide dient men een toeristenkaart aan te schaffen, veelal wordt deze al in het vliegveld verkocht. Ook moet er een immigratieformulier ingevuld worden.

Gezondheid
Hoewel er geen vaccinaties verplicht zijn wordt het aanbevolen tegen Hepatitis A, tyfus en malaria. Vooral als u richting Haïti reist, waar malaria het hele jaar door voorkomt. Kraanwater is niet drinkbaar, u kunt hiervoor flessen bronwater kopen.

Vervoer
De vliegreis met bestemming de Dominicaanse Republiek duurt ongeveer negen uur. De meeste Nederlanders komen aan op de luchthavens in Puerto Plata, Punta Cana of Santa Domingo. Voor binnenlandse vluchten zijn er nog twaalf kleine vliegvelden beschikbaar.

Het wegennet van de Dominicaanse Republiek is uitgebreid en goed, en er zijn goede verbindingen tussen de steden. De auto is hierdoor het beste vervoersmiddel op het eiland, u kunt een auto huren als u minimaal 23 jaar bent. Een andere optie is reizen per bus. De busmaatschappijen hebben vaak luxe Amerikaanse en Japanse touringcars en verbinden grotere steden met elkaar. Er rijden ook minibusjes rond, zogenaamde Gauguas en in de centra kunt u deze busjes aanhouden. In het binnenland is het openbaar vervoer met Camiontas geregeld: u zit dan in de laadruimte van een open truck tussen de goederen. Niet comfortabel, wel een belevenis op zich.

Taxi’s zijn uiteraard ook hier een optie. Bespreekt u hiervoor vooraf een prijs, er is geen meter in de taxi aanwezig. Publicos zijn taxi’s in de grotere steden die een vaste route rijden. Stukken goedkoper, maar u moet naast geduld ook beschikken over sociale vaardigheden, want voor u het weet zit u met zes personen op de achterbank. Daarnaast zijn er nog de motoconchos, de brommer- of motortaxi’s die erg geschikt zijn voor de kortere afstanden. Ook hiervoor geldt dat u vooraf een prijs moet afspreken.


Wat kost een (vlieg)vakantie naar Dominicaanse Republiek?
Een goedkope last-minute is er vanaf gemiddeld €769,00 p.p. Met z’n tweeën betaal je circa €1499,00. Een familievakantie met 4 personen is er vanaf circa €3076,00. Een all-inclusive pakketreis is er vanaf €1384,00 p.p. Kies een van de regio’s voor meer informatie:

San Pedro De Macoris
La Altagracia
Samana
Puerto Plata
San Juan
Distrito Nacional
La Romana

Santo Domingo is de hoofdstad van Dominicaanse Republiek. Er wonen circa 8,7 miljoen inwoners. Vliegen naar luchthavens zoals Puerto Plata (POP) en Punta Cana (PUJ) kost circa 10 uur. De Dominicaanse mensen communiceren hier veelal in het Spaans. Om te bellen gebruik je het landnummer +1809. Ze leven hier in de tijdzone UTC-04 (tijdverschil 5 uur vroeger). Je kunt hier betalen met de Dominicaanse peso (DOP) . De netspanning is 110 Volt. Heb ik een visum nodig? Nee. Het reguliere reisadvies is positief. Er zijn een aantal belangrijke feestdagen: 27 februari Onafhankelijkheidsdag. Populaire dagen om te vertrekken zijn 12 oktober 2024, 13 juli 2024 en 29 april 2024.

De beste reistijd is januari t/m april. De temperatuur ligt gemiddeld rond de 29 graden celsius. De heetste periode is juli met 32 graden. De koudste maand is normaal gesproken januari met 29 graden. Dit land in Noord-Amerika heeft een tropisch regenwoudklimaat. Bekijk ook deze bestemmingen: Macedonië, Bonaire en Rusland.