Zonvakantie
De mooiste stranden
All inclusive
Ongekende luxe
Verre Reizen
Een prachtige reis
Last minutes
Snel vertrekken
Stedentrips
Ontdekken & Genieten

Reisverzekering

Een reisverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tijdens het reizen of als je op vakantie bent. Dat houdt in dat mocht er iets gebeuren tijdens de reis, deze verzekering dat voor je dekt. Echter je komt pas voor de reisverzekering als de schade niet door een andere verzekering wordt gedekt. Een reisverzekering is namelijk een aanvulling op je andere verzekeringen, zoals je zorgverzekering en je inboedelverzekering. De reisverzekering is een van de verzekeringen die vallen onder de groep variaverzekeringen. Variaverzekering is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die geen levensverzekering, brandverzekering of  transportverzekering zijn. Daaronder vallen ondermeer de eerder genoemde zorgverzekering, maar ook de autoverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Welke type verzekeringen zijn er?

De groep reisverzekering valt ook weer onder te verdelen in verschillende soorten. Zo heb je een aflopende reisverzekering, een doorlopende reisverzekering, een reisverzekering voor een langere reis en een annuleringsverzekering. Elk soort verzekering heeft zo zijn voor- en nadelen. Het ligt dan dus ook aan de situatie waarin je verkeerd, als het neerkomt op het kiezen van de meest geschikte verzekering. Wanneer je vaak op reis gaat, is een doorlopende verzekering waarschijnlijk de juiste keuze. Als je echter een keer in het jaar een weekje het zonnetje of de sneeuw opzoekt, is een aflopende verzekering voordeliger. Om u een beter veelt te geven van de verschillende soorten reisverzekeringen, lichten we ze even per stuk toe.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering sluit je voor het gehele jaar af. Hiermee zijn dus ook al je vakanties dat jaar gedekt. Toch zit hier een kleine valkuil in. Vaak zit er een maximaal verblijf in het buitenland aan vast. Het kan zo zijn dat er een maximaal aantal dagen per jaar in het buitenland staat aangegeven dat wordt verzekerd, of een maximaal aaneengesloten dagen in het buitenland. Handig is dus om voordat je voor langere tijd naar het buitenland gaat, te checken of je gehele reisduur wordt gedekt voor je verzekering. Zo niet, is misschien een aanvullende verzekering nodig.

Kortlopende reisverzekering

Een aflopende reisverzekering wordt ook wel de aflopende reisverzekering genoemd. Die naam is natuurlijk niet zomaar vergeven. Deze verzekering is namelijk van korte duur. De verzekering gaat in op de dag wanneer u op vakantie gaat, en loopt af wanneer u terug komt. Ideaal dus wanneer u een weekje per jaar op reis gaat. De kortlopende reisverzekering is in verhouding vaak iets duurder dan een doorlopende polis.

Lang op reis verzekering

Deze verzekering is interessant wanneer u voor langere tijd in het buitenland verblijft. Denk bijvoorbeeld aan een stage of een wereldreis. Vaak zit hier een minimale en maximale tijd in het buitenland aan verbonden. Bij deze verzekering is het vaak handig om de reis goed te analyseren. Een half jaar bergbeklimmen brengt ietwat meer risico’s met zich mee dan een half jaar een kantoorbaan in het buitenland. Zorg er dus voor dat je een passende verzekering voor je reis afsluit.

Annuleringsverzekering voor reizen

Een annuleringsverzekering biedt u financiële zekerheid na het boeken van een vakantie. Mocht het zo zijn dat u onverwachts op het laatste moment niet meer op vakantie kunt, wordt de reissom in bepaalde gevallen vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sterftegeval of een situatie waarin u plotseling werkloos komt te staan.


Wat zijn de kosten voor een reisverzekering?
De kosten van de reisverzekering zijn natuurlijk in eerste instantie afhankelijk van de soort reisverzekering die u kiest. Wanneer u regelmatig op reis gaat, kan een doorlopende verzekering u veel kosten besparen. U betaalt dan een vast bedrag per jaar. Maar wanneer u slechts een of twee keer per jaar reist (niet voor een langere periode), kunt u beter een kortlopende verzekering afsluiten. U betaalt dan per dag dat u op reis bent.

Gedekte zaken bij reisverzekering
U wilt natuurlijk een goedkope reisverzekering, maar de verzekering moet ook de juiste kosten dekken voor uw reis. Welke dekkingen zijn er?

 • Basisdekking: verschilt per verzekeraar
 • Dekkingsgebied: Europa of Wereld
 • Reisbagage: verschil in maximumbedrag en eigen risico
 • Geld en cheques: valt niet altijd onder standaarddekking
 • Ongevallen: eenmalige uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit
 • Medische kosten: kijk naar dekking van uw zorgverzekering
 • Buitengewone kosten: extra kosten door bijvoorbeeld ziekte, ongeval of overlijden
 • Wintersport: soms is het nodig dit apart bij te verzekeren
 • Zakelijke reizen: dekking niet altijd inbegrepen in de basisverzekering
 • Automobilistenhulp: voor personenauto’[s, kampeerauto’s, motoren en scooters
 • Rechtsbijstand: kosten voor juridisch advies of juridische bijstand